Uitslag enquête bijtelling bij wisseling auto

De Belastingdienst Forum hielt een onderzoek onder salarisadministrateurs. Wisselt een werknemer in een kalenderjaar van auto en rijdt hij met beide auto’s in totaal minder dan 500 kilometer privé? Dan geldt er geen bijtelling voor beide auto’s. 43% van de 496 deelnemers aan de enquête wist dit.

Hieronder leest u de vraag en een toelichting op het juiste antwoord.

Vraag

Van 1 januari tot en met 31 oktober krijgt Loes een auto ter beschikking. Hiermee rijdt ze niet privé. Van 1 november tot en met 31 december vervangt de werkgever de auto door een Tesla. Hiermee rijdt Loes 400 km privé. Voor welke auto geldt de bijtelling?

  • Alleen voor de Tesla (13% van de stemmen)
  • Voor beide auto’s (44% van de stemmen)
  • Geen bijtelling voor beide auto’s (43% van de stemmen)

Toelichting

De bijtelling voor privégebruik auto stelt u op kalenderjaarbasis vast. Als een werknemer in totaal meer dan 500 kilometer privé rijdt, geldt de bijtelling voor elke auto die hij tot zijn beschikking heeft gehad in dat jaar. Rijdt een werknemer met beide auto’s minder dan 500 kilometer privé, dan geldt de bijtelling voor geen enkele auto.

In totaal heeft Loes 400 kilometer privé gereden in het kalenderjaar. U hoeft niets bij het loon te tellen, omdat zij op kalenderjaarbasis minder dan 500 kilometer privé heeft gereden. Zij moet dit uiteraard wel kunnen bewijzen. Dit kan door middel van een sluitende rittenregistratie.

Gerelateerde handreiking

loonadministratie, salarisverwerker, administratie, lonen, salarissen, personeelszaken,