Deze vergoeding is al sinds 2006 € 0,19 per kilometer en dat blijft zo. Terwijl de benzineprijs recordhoogtes bereikt, maar dat betekent niet dat werkgevers onbelast een hogere vergoeding voor kilometers aan hun werknemers mogen vergoeden.

„Er is geen wetswijziging voorzien”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Financiën. „Compenseren voor gestegen brandstofprijzen zou betekenen dat je ook bijvoorbeeld fietsen of wandelen extra gaat vergoeden, terwijl de kosten daar niet zijn toegenomen.”

auto kozisten, auto van de zaak, fiscale bijtelling, co2 belasting, belastingdienst auto, bijtelling van de belasting op auto,

Dat bevestigt het demissionaire kabinet aan. Wie met de auto, fiets of te voet naar het werk gaat, kan daar een vergoeding van maximaal € 0,19 de kilometer voor krijgen.

Werknemers die ervoor kiezen met het openbaar vervoer te reizen, mogen ook de werkelijke kosten vergoed krijgen.

Werkgevers mogen wel een hogere kilometerprijs vergoeden, maar niet onbelast. Dat maakt dat geen enkele werkgever daarvoor kiest, meldt werkgeversorganisatie AWVN. Die schat in dat elke cent verhoging van de kilometervergoeding de schatkist € 130 miljoen kost.

Werkgevers zouden eventueel wel hun vrije ruimte kunnen gebruiken om personeel een hogere vergoeding te geven. Onder de werkkostenregeling mogen werkgevers een deel van de loonsom inzetten voor allerlei onbelaste vergoedingen. Vaak worden zaken als een personeelsfeest of een kerstpakket hieruit betaald.

Gerelateerd

belastingen, belastingdienst, Overheid, belastingmaatregels, belastingdiensten,RVO, UWV, 2021, Kabinet,