De Belastingdienst plaatst regelmatig via hun forum voor salarisverwerkers peilingen waarmee u uw kennis kunt testen over de loonheffingen.
De peiling ging over een werknemer die gelijktijdig 3 auto’s ter beschikking heeft. We vroegen u voor hoeveel auto’s u moet bijtellen. Slechts 10% van de 486 deelnemers gaf het juiste antwoord: u hoeft maar voor 1 auto bij te tellen.
Hieronder vindt u de vraag en een toelichting op het antwoord.
Vraag
Een werknemer heeft gelijktijdig 3 auto’s ter beschikking en rijdt met elke auto meer dan 500 privékilometers per jaar. Binnen zijn gezin hebben 3 personen een rijbewijs en zijn er 2 auto’s geschikt voor privégebruik. Voor hoeveel auto’s moet u bijtellen?
- 3 auto’s (62%)
- 2 auto’s (27%)
- 1 auto (10%)
- Geen (1%)
Het 3e antwoord is juist.
Toelichting
Als in het gezin van de werknemer 2 of meer personen een rijbewijs hebben, dan telt u bij voor evenveel auto’s met de hoogste cataloguswaarde. In het gezin van de werknemer zijn er 3 personen met een rijbewijs. In principe moet u daarom voor 3 auto’s het privégebruik bij het loon tellen.
In privé heeft de werknemer 2 auto’s die net zo geschikt zijn voor privégebruik. U mag het aantal auto’s waarvoor de bijtelling geldt, met 2 auto’s verlagen.
U past de bijtelling toe voor 1 auto. Dit geldt voor de auto met de hoogste cataloguswaarde. Vanaf 2022 geldt dit voor de auto met de hoogste bijtelling.
Als de inspecteur van mening is dat u in bovenstaand voorbeeld voor meer auto’s moet bijtellen, moet hij aantonen wat hiervan de reden is.
Meer informatie
Bijtelling: gelijktijdig meerdere auto’s ter beschikking
Wijziging bijtelling meerdere auto’s pas in 2022