De Belastingdienst plaatst regelmatig via hun forum voor salarisverwerkers peilingen waarmee u uw kennis kunt testen over de loonheffingen.

fiscale-bijtelling-auto, Fiscale bijtelling, auto van de zaak, zakelijke auto, auto zakelijk, belastingdienst,

De peiling ging over een werknemer die gelijktijdig 3 auto’s ter beschikking heeft. We vroegen u voor hoeveel auto’s u moet bijtellen. Slechts 10% van de 486 deelnemers gaf het juiste antwoord: u hoeft maar voor 1 auto bij te tellen.

Hieronder vindt u de vraag en een toelichting op het antwoord.

Vraag

Een werknemer heeft gelijktijdig 3 auto’s ter beschikking en rijdt met elke auto meer dan 500 privékilometers per jaar. Binnen zijn gezin hebben 3 personen een rijbewijs en zijn er 2 auto’s geschikt voor privégebruik. Voor hoeveel auto’s moet u bijtellen?

  • 3 auto’s (62%)
  • 2 auto’s (27%)
  • 1 auto (10%)
  • Geen (1%)

Het 3e antwoord is juist.

Toelichting

Als in het gezin van de werknemer 2 of meer personen een rijbewijs hebben, dan telt u bij voor evenveel auto’s met de hoogste cataloguswaarde. In het gezin van de werknemer zijn er 3 personen met een rijbewijs. In principe moet u daarom voor 3 auto’s het privégebruik bij het loon tellen.

In privé heeft de werknemer 2 auto’s die net zo geschikt zijn voor privégebruik. U mag het aantal auto’s waarvoor de bijtelling geldt, met 2 auto’s verlagen.

U past de bijtelling toe voor 1 auto. Dit geldt voor de auto met de hoogste cataloguswaarde. Vanaf 2022 geldt dit voor de auto met de hoogste bijtelling.

Als de inspecteur van mening is dat u in bovenstaand voorbeeld voor meer auto’s moet bijtellen, moet hij aantonen wat hiervan de reden is.

Meer informatie

Bijtelling: gelijktijdig meerdere auto’s ter beschikking
Wijziging bijtelling meerdere auto’s pas in 2022

Overheid, RVO, Kabinet, Belastingen, wet en regelgeving NL