Publicatie WGA-instroomcijfers stopt vanaf 2022

Vanaf 1 januari 2022 ontvangen werkgevers hun WGA-instroomcijfer niet meer. De publicatie van de cijfers over arbeidsongeschikte werknemers door UWV stopt vanwege strengere regels voor persoonsgegevens.

Werkgevers krijgen geen brief meer

UWV stuurde elk jaar een brief met het WGA-instroomcijfer naar grote werkgevers. Hiermee konden ze controleren hoeveel werknemers het jaar ervoor recht hadden gekregen op een WGA-uitkering en dit eventueel corrigeren. Op de internetsite van UWV konden werkgevers de WGA-instroom van hun bedrijf daarna vergelijken met de cijfers per sector en met het landelijk gemiddelde. Vanaf dit jaar kan dat niet meer.

Strengere regels voor persoonsgegevens

Door strengere regels voor het omgaan met persoonsgegevens als burgerservicenummer, geslacht en geboortedatum stopt UWV met het sturen van de brief met het WGA-instroomcijfer. Hierin stonden namelijk persoonsgegevens van werknemers.

Voortaan eigen administratie controleren

Met het ingaan van de Verzamelwet 2022 stopt de publicatie van de cijfers. Werkgevers kunnen hun instroompercentage met hun eigen administratie zelf berekenen om inzicht te krijgen in de WGA-instroom.

Bron: UWV

Rijksoverheid 2022, Belastingdienst 2022, UWV 2022,