Uitspraak Rechtbank

Roemeense chauffeurs die vanuit Nederland werken, hebben recht op loon volgens Nederlandse maatstaven. Dat heeft de rechter bepaald in een zaak die vakbond FNV heeft aangespannen tegen Wemmers Tanktransport en zijn Tsjechische zusterbedrijf Unitrans.

Volgens een persrechter van de rechtbank Rotterdam maakte Wemmers gebruik van een schijnconstructie door via Unitrans chauffeurs in te huren. De bedrijven hebben dezelfde grootaandeelhouder.

Schijnconstructie

Negen chauffeurs waren tussen 2011 en 2015 in dienst van transportbedrijf Unitrans in Tsjechië. Daardoor droegen ze premies en belastingen af in Tsjechië. De chauffeurs reden echter grotendeels hun ritten in en vanuit Nederland.

Volgens FNV hebben de chauffeurs recht op een individuele vergoeding die kan oplopen tot tienduizenden euro’s. De partijen moeten er van de rechter nu in onderling overleg proberen uit te komen. Lukt dat niet, dan moet de rechter per trucker de hoogte van de vergoeding vaststellen. Een woordvoerder van de rechtbank Rotterdam benadrukt dat het vonnis alleen geldt voor de negen chauffeurs die met FNV de zaak hebben aangespannen. “De rechter heeft niet naar andere gevallen gekeken”, zegt hij.

Wemmers Tanktransport wilde niet inhoudelijk reageren. Het bedrijf laat weten het vonnis van de rechter nog te bestuderen. Eind 2018 bepaalde de Hoge Raad in een andere zaak dat Hongaarse chauffeurs die voor een Nederlands transportbedrijf rijden, volgens Nederlandse maatstaven moesten worden betaald. Ook die zaak was aangespannen door FNV.

Onderling overleg

Volgens de FNV kregen Nederlandse werknemers toen – de rechtszaak loopt al sinds 2014 – zo’n 3600 euro bruto per maand plus 1000 euro bruto aan maaltijdvergoedingen. Tsjechische collega’s ontvingen in dezelfde periode honderden euro’s per maand minder.

De partijen moeten er van de rechter nu in onderling overleg proberen uit te komen. Lukt dat niet, dan gaat de rechter de hoogte van de vergoeding vaststellen. Wemmers kan over de hoogte van vergoedingen nog in hoger beroep gaan.

Wemmers Tanktransport wil nog niet inhoudelijk op de uitspraak reageren. Een woordvoerder: “Wij handelen ter goeder trouw. We onderzoeken nog welke vervolgstappen we gaan ondernemen.”

‘In strijd met de waarheid’

Edwin Atema van FNV is verheugd over de uitspraak. “Dit is geen klein bedrijf. Met deze uitspraak kunnen ook andere chauffeurs gelijke rechten gaan halen. De vraag is wel waarom wij deze rechtszaken voeren. Waar is de inspectie?”

Volgens Atema hebben meerdere mensen van Wemmers tijdens de rechtszaak onder ede gelogen. Bijvoorbeeld over technische zaken als waar de chauffeurs de instructies kregen, met welke auto’s ze reden en waar ze documenten moesten inleveren. Zo wilden ze volgens de vakbondsman volhouden dat er geen activiteiten in Nederland plaatsvonden.

Volgens de rechter hebben medewerkers van Wemmers en Unitrans “op een aantal punten in strijd met de waarheid” verklaard.

De FNV is aan het onderzoeken of de bond aangifte gaat doen tegen Wemmers wegens het plegen van meineed. Wemmers wil hier niet op reageren.

Hongaarse chauffeurs

Eind juli won de FNV een soortgelijke zaak van transportbedrijf Van Den Bosch, een concurrent van Wemmers. Ook daar was sprake van een schijnconstructie. Hongaarse chauffeurs waren in dienst voor een Hongaars zusterbedrijf, maar vielen volgens de rechtbank onder een Nederlandse cao. De rechter moet nog de hoogte bepalen van het bedrag dat de Hongaarse chauffeurs krijgen.

Bron: NOS

100% Salaris, 100- Salarisverwerking, 100 loon, 100 salaris, 100 loonadministratie, Salarisverwerkers, salarisverwerking,