Kabinet gaat minimumloon al vanaf volgend jaar verhogen

Het kabinet wil eerder beginnen met het verhogen van het minimumloon. Dat melden bronnen aan de NOS. In het regeerakkoord staat nog dat het minimumloon vanaf 2024 extra omhooggaat, maar het kabinet maakt daar nu volgend jaar van.

VVD, D66, CDA en ChristenUnie hadden een verhoging van 7,5 procent afgesproken in twee stappen in 2024 en 2025. Om de koopkracht van de minima sneller te verbeteren, worden dat nu drie stappen vanaf 2023. De stijging blijft wel 7,5 procent.

De vier partijen hebben dit afgesproken in het kader van de gesprekken over de Voorjaarsnota. De verwachting is dat het plan komende vrijdag wordt goedgekeurd door de ministerraad.

Koppeling AOW

Voor de eerste van de drie stappen zal het minimumloon gekoppeld blijven aan de AOW, melden bronnen. Of dat voor de twee stappen daarna ook geldt, is nog onduidelijk.

In het regeerakkoord staat dat het kabinet de AOW helemaal niet mee wil laten groeien met de extra verhoging van het minimumloon, maar daartegen kwam veel verzet vanuit de oppositie.

Minimumloon

Op dit moment is het minimumloon voor een fulltime-werknemer 1725 euro bruto per maand voor 21 jaar en ouder. Volgens het CBS waren er in 2020 zo’n 440.000 banen waarmee het minimumloon werd verdiend. Van de jongeren tot 25 jaar verdiende 15 procent het minimumloon, bij de werknemers van 25 jaar en ouder was dat aandeel 3 procent.

Dat per volgend jaar het minimumloon omhooggaat, betekent dat ook het minimumjeugdloon stijgt. Het minimale salaris voor jongeren van 15 tot en met 20 jaar wordt namelijk afgeleid van het minimum voor werknemers van 21 jaar en ouder.

Meer info minimumloon 2022

De coalitiepartijen overleggen al een een aantal weken over de Voorjaarsnota. Die moet worden aangepast omdat er miljarden meer zijn uitgegeven dan gepland. Deze en vorige week spraken premier Rutte en minister van Financiën Kaag met oppositiepartijen. In die gesprekken ging het onder meer over de koopkracht, die door de hoge inflatie onder druk staat.

PvdA en GroenLinks hadden gevraagd om een forse verhoging van het minimumloon, meer dan waar het kabinet nu mee komt. Het is daarom de vraag of dit genoeg is voor de linkse oppositie. De twee partijen kunnen in de Eerste Kamer nodig zijn om de begroting erdoor te krijgen. In de senaat heeft de coalitie namelijk geen meerderheid.

Bron: NOS

Overheid, RVO, Kabinet, Belastingen, wet en regelgeving NL