Het kabinet heeft naar buiten gebracht dat vanaf 1 januari 2022 gebruik is te maken van ‘ het STAP-budget ‘ naast ‘ de SLIM regeling ‘. Dit is een individueel leer- en ontwikkelingsbudget voor werkenden én niet-werkenden, geregeld door de overheid.

STimulans ArbeidsmarktPositie (STAP)

Het STAP-budget vervangt de huidige fiscale aftrek van scholingsuitgaven. Hiervoor is op Prinsjesdag een wetsvoorstel gepubliceerd. Het moment van afschaffing van de scholingsaftrek is gekoppeld aan de invoering van ‘ het STAP-budget ‘. Minister Koolmees van SZW en minister Van Engelshoven van OCW melden in een Kamerbrief dat ‘ het STAP-budget’ vanaf 1 januari 2022 aan te vragen moet zijn. De bedoeling is dat UWV de regeling gaat uitvoeren. Het instituut heeft aan het kabinet laten weten tot 2022 nodig te hebben om voorbereid te zijn op de uitvoering. UWV heeft ook enkele voorwaarden gesteld aan de uitvoering, waarop de regeling is gewijzigd.

Maximaal € 1.000 STAP-budget per persoon per jaar

Tot 1 januari 2022 kunnen mensen dus onder voorwaarden scholingskosten aftrekken van hun inkomstenbelasting. Vanaf 2022 kunnen werkenden en niet-werkenden bij UWV een aanvraag indienen voor ‘het STAP-budget’. Dit budget – dat maximaal € 1.000 per persoon per jaar bedraagt – is te verkrijgen voor de betaling van diverse soorten scholing, zoals een opleiding tot een (deel van een) erkend diploma of certificaat, of een procedure voor Erkenning van Verworven Competenties (EVC). Voor de regeling zal een subsidieplafond van ongeveer € 200 miljoen per jaar gelden. Daardoor kunnen in ieder geval jaarlijks 200.000 mensen gebruikmaken van  ‘ het STAP-budget ‘.

Het STAP-budget

SLIM-regeling moet scholing in mkb normaal maken

De ministers melden ook dat er nog een andere scholingsregeling in ontwikkeling is: de Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM-regeling). De SLIM-regeling is een gevolg van afspraken uit de Tweede Kamer. In de conceptversie van de regeling, in te zien op internetconsultatie.nl, is bepaald dat organisaties uit de sectoren landbouw, horeca en recreatie en mkb-bedrijven van de subsidie kunnen profiteren. Zij kunnen voor het eerst in maart 2020 bij Uitvoering van Beleid subsidie aanvragen voor initiatieven die bijdragen aan een leven lang ontwikkelen, zoals ontwikkeladviezen voor het personeel. De subsidie kan oplopen tot € 24.999 per mkb-bedrijf. Begin 2020 volgt meer informatie over het aanvraagproces van de SLIM-regeling.

100% Salaris, 100- Salarisverwerking, 100 loon, 100 salaris, 100 loonadministratie, Salarisverwerkers, salarisverwerking,