De Belastingdienst plaatst regelmatig via hun forum voor salarisverwerkers peilingen waarmee u uw kennis kunt testen over de loonheffingen.

fiscale-bijtelling-auto, Fiscale bijtelling, auto van de zaak, zakelijke auto, auto zakelijk, belastingdienst,

Op de peiling over de bijtelling auto na einde dienstbetrekking, gaf 41% van de 346 deelnemers het juiste antwoord. U berekent de bijtelling op basis van de bijtellingspercentages en gebruikt de groene tabel.

De vraag

Een werknemer blijft na het einde van zijn dienstbetrekking rijden in een auto van de zaak. Hij rijdt meer dan 500 kilometer privé. Hoe verwerkt u dit in de aangifte loonheffingen? Er is geen sprake van excessief privégebruik.

  • U berekent de bijtelling op basis van de bijtellingspercentages. Hierop past u de groene tabel toe. (40% van de stemmen)
  • U berekent de bijtelling op basis van de bijtellingspercentages. Hierop past u de witte tabel toe. (15% van de stemmen)
  • U berekent de bijtelling op basis van de werkelijke waarde van het privégebruik. Hierop past u de groene tabel toe. (38% van de stemmen)
  • U berekent de bijtelling op basis van de werkelijke waarde van het privégebruik. Hierop past u de witte tabel toe. (7% van de stemmen)

Toelichting

Blijft de werknemer na het einde van de dienstbetrekking rijden in een auto van de zaak, en rijdt hij meer dan 500 kilometer privé? Dan moet u de waarde van het privégebruik als loon in aanmerking nemen. U doet dit op basis van de bijtellingspercentages (bijtellingsregeling). Dit geldt ook als de werknemer de auto niet meer zakelijk gebruikt.

Groene tabel

Het bedrag van de bijtelling is loon uit vroegere dienstbetrekking. U gebruikt de groene tabel.

Excessief privégebruik

Als de werkelijke waarde van het privégebruik duidelijk meer is dan de bijtelling op basis van het algemene bijtellingspercentage, is sprake van excessief privégebruik van de auto.

U gaat dan uit van de hogere waarde van het privégebruik. Als een korting op het algemene bijtellingspercentage van toepassing is, dan past u die korting toe op de grondslag. De uitkomst daarvan trekt u af van de waarde van het privégebruik.

loonadministratie, salarisverwerker, administratie, lonen, salarissen, personeelszaken,