Forum Belastingdienst toets bijtelling auto

De peiling ging over een werknemer aan wie in de loop van het kalenderjaar een andere auto ter beschikking wordt gesteld. We vroegen u voor welke auto dan de bijtelling geldt. Van de 620 deelnemers gaf 90% het juiste antwoord. De bijtelling geldt voor beide auto’s.

auto kozisten, auto van de zaak, fiscale bijtelling, co2 belasting, belastingdienst auto, bijtelling van de belasting op auto,

Hieronder vindt u de volledige vraag en een toelichting op het juiste antwoord.

De vraag

Van 1 januari tot en met 30 juni stelt de werkgever een Mini Cooper ter beschikking aan Eva. Hiermee rijdt ze 200 kilometer privé. Van 1 juli tot en met 31 december vervangt de werkgever de auto door een Tesla. Hiermee rijdt Eva 400 kilometer privé. Voor welke auto geldt de bijtelling?

  • alleen voor de Mini Cooper (1%)
  • alleen voor de Tesla (7%)
  • voor beide auto’s (90%)
  • geen bijtelling voor beide auto’s (2%)

Toelichting

De bijtelling voor privégebruik auto stelt u op kalenderjaarbasis vast. Als een werknemer in totaal meer dan 500 kilometer privé rijdt, geldt de bijtelling voor elke auto die hij tot zijn beschikking heeft gehad in dat jaar.

In totaal heeft Eva 600 kilometer privé gereden in het kalenderjaar. De bijtelling geldt dus voor beide auto’s.

U berekent de bijtelling voor elke auto naar tijdsgelang. Hoe dit uitwerkt, leest u in paragraaf 21.3.11 Handboek Loonheffingen.

loonadministratie, salarisverwerker, administratie, lonen, salarissen, personeelszaken,