Whk-loon aangeven voor eigenrisicodrager
Bent u eigenrisicodrager voor de ZW en/of WGA? Dan moet u de rubrieken voor het Whk-loon in de aangifte loonheffingen vullen met het genoten Whk-loon. Dit geldt ook als u een Whk-premie van 0% hebt omdat u eigenrisicodrager voor de ZW en WGA bent.
Als u als eigenrisicodrager geen Whk-loon aangeeft, kan dit tot gevolg hebben dat de Belastingdienst:
- niet goed kan vaststellen of u een kleine of (middel)grote werkgever bent voor de Aof-premie en de Whk-premie
- de Whk-premie niet goed kan vaststellen als u terugkeert in de publieke verzekering.
Whk-premie en eigenrisicodragerschap
Bent u eigenrisicodrager voor de ZW, dan is de premiecomponent ZW in de Whk-premie 0% en betaalt u wel de premiecomponent WGA van de Whk-premie. Bent u eigenrisicodrager voor de WGA, dan is de premiecomponent WGA in de Whk-premie 0% en betaalt u wel de premiecomponent ZW van de Whk-premie. Voor een eigenrisicodrager ZW en WGA zijn beide premiecomponenten 0% en is de Whk-premie dus 0%.
Eigenrisicodragerschap aanvragen
Bent u nog geen eigenrisicodrager maar wilt u dit wel worden? Dan moet u dat aanvragen bij de Belastingdienst. U kunt het eigenrisicodragerschap op 1 januari of 1 juli laten beginnen. Uw aanvraag moet uiterlijk 13 weken vóór de ingangsdatum (dus voor 2 oktober of voor 1 april) bij de Belastingdienst binnen zijn. Als u een startende werkgever bent, kunt u ook eigenrisicodrager worden vanaf het moment waarop u werkgever bent geworden.
Let op
De Belastingdienst geeft een beschikking af als u wordt toegelaten als eigenrisicodrager. Zonder deze beschikking bent u geen eigenrisicodrager.
Relevante informatie
Paragraaf 7.8.1 en 7.8.2 Handboek Loonheffingen 2024
Bekijk ook
Premiepercentages WGA en ZW 2025 half juli bekend