Ziekteverzuim in zeventien jaar op zijn hoogst

door100% Salarisverwerking B.V.

Ziekteverzuim in zeventien jaar op zijn hoogst

Het ziekteverzuim in de eerste drie kwartalen van dit jaar ligt met 4,7 procent op het hoogste punt sinds 2003 .
         
Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral het verzuim in de horeca was dit jaar tot dusver hoger dan in eerdere jaren.

Het ziekteverzuim kwam in het derde kwartaal van 2020 uit op 4,4 procent, tegenover 4 procent in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Kwartaal 2014   (% ) 2015   (% ) 2016   (% ) 2017   (% ) 2018   (% ) 2019   (% ) 20201) (% )
1e kwartaal 4 4,4 4,3 4,3 4,9 4,7 5,2
2e kwartaal 3,7 3,7 3,8 3,9 4,1 4,3 4,5
3e kwartaal 3,5 3,5 3,5 3,7 3,9 4 4,4
4e kwartaal 4 3,9 4,1 4,2 4,3 4,5

1)voorlopige cijfers
 

Stijging verzuim dit jaar

Vorig jaar lag het gemiddelde ziekteverzuim in de eerste drie kwartalen nog op 4,3 procent. De uitbraak van de coronapandemie lijkt een logische verklaring voor de stijging dit jaar, maar het CBS heeft hier geen onderzoek naar gedaan en doet daarom geen uitspraak over de oorzaak.

In het derde kwartaal lag het ziekteverzuim op 4,4 procent. Dat was vorig jaar in het derde kwartaal nog 4,0 procent. In vrijwel alle bedrijfstakken was het verzuim tussen begin juli en eind september hoger dan vorig jaar. Bij diverse overheidsdiensten was het juist lager, onder meer in het onderwijs en in het openbaar bestuur.

ziekteverzuim-werknemers , 2014 tot 2020 verzuim
 

Zorg opnieuw koploper

De toename is zichtbaar in vrijwel alle sectoren, behalve in het onderwijs en bij het openbaar bestuur en ambtenaren waar het verzuim wat daalde.

Dat kan wederom niet gezegd worden van de zorg. Vooral onder werknemers in de verpleeg- en bejaardentehuizen is het ziekteverzuim met 7 procent bijzonder hoog. Voor de gehele sector lag dat cijfer op 5,9 procent.

Of al het verzuim is toe te schrijven aan de coronapandemie, kan het CBS niet concluderen omdat dit niet is onderzocht. Al is duidelijk dat werknemers zich al het hele jaar vaker ziek melden. Gemiddeld gaat het om 4,7 procent in de eerste drie kwartalen, het hoogste aantal sinds 2003.

De horeca en landbouw hebben normaal gesproken een klein aantal ziekmelders, maar in het derde kwartaal van dit jaar was er juist bij hen sprake van een flinke toename. Zo steeg het verzuim bij horecabedrijven, die in het derde kwartaal allemaal open waren, van 2,6 naar 4,1 procent. In de landbouw steeg het verzuim van 2,6 naar 4,1 procent. Ook bij onder meer kappers, sauna’s en zwembaden meldden meer personeelsleden zich ziek.
 
ziekteverzuim-werknemers , 2019 tot 2020 verzuim

 

verzuimverzekering, ziekteverzuimverzekering, ziekteverzuimverzekeringen,ziekteverzuim, verzuim, ziekteverzuimkosten,verzuimkosten,langdurig ziek, langdurig zieken, langdurig ziekteverzuim

Over de auteur

100% Salarisverwerking B.V. administrator