Wat te doen LIV?

Wat moet ik doen om het lage-inkomensvoordeel te krijgen?

Niets extra’s. Gewoon goed aangifte loonheffingen doen over 2017. Aanvragen is niet nodig.

UWV en Belastingdienst moeten beslagvrije voet garanderen, bestaansminimum garanderen, gegarandeerd bestaans inkomen, laagste beslagvrije voet
UWV beoordeelt op basis van de polisadministratie voor welke werknemers u recht hebt op het lage-inkomensvoordeel (LIV). Vul in uw aangifte dus ook het aantal verloonde uren goed in. Wat dat zijn, leest u bij Wat zijn verloonde uren?

Kloppen de gegevens in uw aangifte niet? Dan loopt u het LIV misschien helemaal of voor een deel mis.

De betaling wordt over 2017 in 2018 automatisch uitgekeerd aan u

Als uit uw aangiften loonheffingen over 2017 blijkt dat u er recht op hebt.

Eerder kan niet. Want we weten pas in 2018 hoeveel verloonde uren een werknemer in 2017 had. En wat zijn gemiddelde uurloon was.

Dat uitbetalen gaat zo:
  • U krijgt vóór 15 maart 2018 van UWV een voorlopige berekening van uw LIV. Die berekening is gebaseerd op de aangiften en correcties over 2017 die u tot en met 31 januari 2018 hebt gedaan.
  • Tot en met 1 mei 2018 kunt u correcties over 2017 sturen. Die nemen we nog mee in de definitieve berekening van uw LIV. Correcties na 1 mei nemen we niet meer mee. Ze komen wel in de polisadministratie.
  • De Belastingdienst stuurt u de definitieve berekening van uw LIV. Dat doen wij vóór 1 augustus 2018, op basis van de gegevens die we van UWV krijgen.
  • De Belastingdienst betaalt u uiterlijk op 12 september 2018 uw LIV uit.
U krijgt 1 voorlopige en 1 definitieve berekening

Daarop staan alle werknemers voor wie u recht hebt op het LIV. Per werknemer ziet u ook of hij meer dan 1 inkomstenverhouding bij u heeft en of hij onder verschillende subnummers valt.
De overheid maakt het bedrag dus aan ú over, niet aan uw werknemer

We gebruiken daarvoor het rekeningnummer dat hoort bij het loonheffingennummer dat eindigt op L01. Maar moet u nog bedragen aan Belastingdienst betalen? Dan wordt uw LIV daarmee verrekend.

Lage Inkomens Voordeel,liv SV-loon, Sociale Verzekeringsloon, lage-inkomensvoordeel (LIV),belasting,belastingzaken,lage salaris,loonverwerkers,salarisverwerker,salaris,