Een werkgever heeft de wettelijke verplichting om het loon van een langdurig zieke werknemer gedurende 2 jaar door te betalen. Tijdens deze loondoorbetalingsverplichting geldt een opzegverbod. Dat betekent (kort gezegd) dat een werkgever zijn zieke werknemer niet mag ontslaan zolang hij zijn loon moet doorbetalen.
Als de loondoorbetalingsplicht ophoudt, dan geldt ook het opzegverbod niet meer. De werknemer mag dan dus worden ontslagen. De werkgever kan de werknemer vragen om in te stemmen met de opzegging van zijn dienstverband. Partijen kunnen ook samen beëindiging met wederzijds goedvinden overeenkomen. Dat kan door ondertekening van een vaststellingsovereenkomst. De werkgever kan ook UWV vragen om toestemming om het dienstverband met de werknemer te mogen opzeggen.
Als een werkgever het dienstverband (dat minimaal 2 jaar duurde) opzegt, dan is hij de transitievergoeding verschuldigd. Dat geldt ook bij opzegging van een dienstverband wegens langdurige ziekte. Bij beëindiging met wederzijds goedvinden geldt die verplichting niet. Maar de werknemer zal daarmee meestal niet instemmen als hij niet minstens de transitievergoeding krijgt aangeboden.
Werkgevers ervaren dit als onrechtvaardig. Zij moeten eerst twee jaar loon doorbetalen en daarna vaak ook nog de transitievergoeding. Met een speciale regeling worden werkgevers vanaf 1 april 2020 een compensatie aanvragen voor de betaalde transitievergoeding aan langdurig zieke werknemers.
Werkgevers die op of na 1 april 2020 een transitievergoeding hebben verstrekt aan een langdurig arbeidsongeschikte werknemer kunnen de vergoeding aanvragen. De compensatie moet binnen zes maanden na betaling van de volledige transitievergoeding worden aangevraagd. Ook werkgevers die op of na 1 juli 2015 maar vóór 1 april 2020 de vergoeding hebben betaald, kunnen gebruik maken van de vergoeding. Hieronder een overzicht van de belangrijkste regels die gelden:
Werkgevers die op of na 1 juli 2015 maar vóór 1 april 2020 de vergoeding hebben betaald, moeten op uiterlijk 30 september 2020 de compensatie hebben aangevraagd. Na die aanvraag beslist UWV binnen zes maanden of de werkgever de compensatie ook daadwerkelijk krijgt. UWV adviseert om de volgende documenten goed te bewaren.
Bron:UWV
Over de auteur