Ben jij ook zo benieuwd hoeveel vakantiegeld je in 2018 ontvangt? We helpen je met een heldere uitleg zodat je zelf vakantiegeld kunt berekenen. Maar eerst vertellen wat meer over het vakantiegeld. De meeste Nederlanders ontvangen eind mei de jaarlijkse uitkering van het vakantiegeld. Niet iedereen zal het vakantiegeld eind mei ontvangen. Sommige werkgevers betalen het vakantiegeld in twee delen uit, anderen betalen het vakantiegeld maandelijks met het salaris uit. Dit moet dan wel door de werkgever in de arbeidsovereenkomst of het CAO zijn vastgelegd.
De vakantiebijslag, de officiële benaming van het vakantiegeld, is in de wet vastgesteld op 8% van het bruto jaarsalaris. Als werkgever mag je meer vakantiegeld betalen, minder mag niet. Vakantiegeld bestaat sinds 1945 en is ingevoerd als bijdrage van de werkgever aan de vakantie van de werknemer. Het vakantiegeld wordt tenzij in de arbeidsovereenkomst of CAO vastgelegd jaarlijks eind mei op je bankrekening bijgeschreven. Dit bedrag is vaak gelijk aan 8% van het bruto salaris (fiscaal onbelast) dat je hebt verdiend in de periode 1 juni van het voorgaande jaar tot 1 juni van het huidige jaar.
Je zal vast benieuwd zijn naar het bedrag dat jij in 2018 aan vakantiegeld gaat ontvangen. Je kan dit simpel uitrekenen door 8% van het bruto salaris te berekenen dat je in de periode 1 juni 2017 tot 1 juni 2018 hebt verdiend. Dit bedrag is het bruto vakantiegeld en dus niet gelijk aan het bedrag dat je op je bankrekening zal ontvangen. Dit komt doordat je over het bruto vakantiegeld nog belasting moet betalen.
Stel dat je in 2017 maandelijks 2.600 euro bruto verdiende. Met ingang van 2018 heb je een salarisverhoging van 100 euro gekregen. Hierdoor ben je maandelijks 2.700 euro gaan verdienen. Je hebt dan recht op 2.536 euro bruto vakantiegeld.
Het is logisch dat je nu ook benieuwd bent naar de hoogte van het netto vakantiegeld (bruto vakantiegeld minus belasting). Het bedrag dat je daadwerkelijk aan vakantiegeld op je bankrekening zal ontvangen. Het berekenen van het netto vakantiegeld is wel ingewikkelder dan het berekenen van het bruto vakantiegeld. Dit komt doordat het bedrag dat je aan belasting moet betalen afhankelijk is van de belastingschijven die in 2018 op jouw situatie van toepassing zijn.
(over het inkomen 2017, zie jaaropgave 2017 )
Op onze loonstrook ziet u het bij gehanteerde percentage Tarief BT:
We hebben reeds het bruto vakantiegeld berekend. Dit bedraagt 2.536 euro op basis van een bruto maandsalaris van 2.600 euro in 2017 en 2.700 euro in 2018. We gaan er vanuit dat het bruto maandsalaris gedurende de rest van 2018 2.700 euro zal blijven. Je verdient dan een bruto jaarinkomen van 12 x 2.700 euro = 32.400 euro. Hiermee komt je ruim boven de belastingschaal van 36,55% maar blijf je ruim binnen de belastingschaal van 40,85%. Hierdoor zal je over je bruto vakantiegeld 40,85% belasting moeten betalen. Dit komt neer op een bedrag van 1.035,96 euro. Je zal dan 2.536 – 1.035,96 euro = 1.500,04 euro aan netto vakantiegeld gaan ontvangen.
Met het netto vakantiegeld dat je zojuist hebt uitgerekend en net als een groot deel van Nederland eind mei op je bankrekening zal ontvangen kan je vast een (deel van een) mooie zomervakantie betalen. Je kunt met een gerust hart een welverdiende vakantie zoeken en boeken zonder dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. Alvast een hele fijne vakantie gewenst. Mocht je het vakantiegeld voor andere doeleinden willen gebruiken dan kan je het natuurlijk ook sparen.
Ben je niet meer werkzaam en ontvang je AOW dan heb je ook recht op vakantiegeld over elke maand dat je AOW ontvangt. De periode waarover je vakantiegeld opbouwt loopt van mei in het voorgaande jaar tot en met april van het huidige jaar. Ben je sinds juli van het voorgaande jaar AOW gaan ontvangen dan heb je over de maanden mei en juni van het voorgaande jaar geen recht op vakantiegeld.
Als je AOW ontvangt dan is het vakantiegeld niet gelijk aan 8% van het ontvangen AOW-bedrag. Het vakantiegeld van de AOW wordt afgeleid van het wettelijk minimumloon. Andere variabelen die bij de hoogte van het vakantiegeld een rol spelen zijn het percentage AOW dat je hebt opgebouwd of je alleenstaand bent of een partner hebt en het percentage AOW dat je partner heeft opgebouwd. Daarnaast gelden er voor mensen die AOW ontvangen ook andere belastingtarieven dan voor mensen die nog werken. Dit heeft invloed op het berekenen van het netto vakantiegeld.
Ook hier geldt dat je vakantiegeld ontvangt maar dan van het UWV. Dit vakantiegeld is 8% van je bruto-uitkering. Het UWV houdt nog loonbelasting en premies in. Het bedrag dat overblijft is je netto vakantiegeld. Voor het berekenen van de af te trekken loonbelasting en premies is het UWV verplicht om de tabel bijzondere beloning te gebruiken. Hierdoor is het percentage inhoudingen op het vakantiegeld vaak hoger dan het percentage inhoudingen op de uitkering. Wanneer je een ziektewet uitkering ontvangt is deze inclusief vakantiegeld. Je ontvangt dus geen losse uitkering van het vakantiegeld in de maand mei.
Bron: Belastingdienst.nl
Over de auteur