Er zijn in 2018 veel uitspraken geweest die van belang zijn voor de salarisadministrateurs. De meest relevante uitspraken hebben we nu op een rij gezet. Uitspraken betreffen onder meer nulurencontract, all-in loon, negatief verlofsaldo verrekenen bij einde dienstverband en het uitbetalen van vakantiedagen.
Partijen twisten over de vraag of sprake is van een arbeidsovereenkomst met een vaste arbeidsomvang van 36 uur per week, zoals de werknemer betoogt, dan wel een oproepovereenkomst (nulurencontract), zoals de werkgever stelt.
Mag een werkgever een all-in loon betalen aan een werkneemster en is dit op de juiste wijze gebeurd? Volgens de kantonrechter in Rotterdam is op de loonstroken niet voldoende duidelijk gespecificeerd waaruit het loon was samengesteld. De werkneemster heeft recht op vergoeding voor niet-genoten vakantiedagen en achterstallige vakantiebijslag.
Een werknemer vordert bij de rechter in het kader van op te starten mediation alle stukken in zijn personeelsdossier, omdat hij daar volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) recht op heeft. De werkgever weigert de stukken af te geven, omdat de werknemer deze stukken al heeft dan wel bekend hiermee is. Wat zegt Rechtbank Den Haag?
De overeenkomst die een bezorger sloot met koeriersbedrijf Deliveroo geldt niet als arbeidsovereenkomst en dus is de man niet in loondienst bij het bezorgbedrijf. Dat oordeelde de rechter in Amsterdam in een zaak die een fietskoerier had aangespannen. Volgens de kantonrechter was duidelijk dat de overeenkomst bedoeld was als zzp-contract.
Bij de berekening van het vakantieloon van een ex-werknemer wordt rekening gehouden met de gemiddelde bonus over een referteperiode van vijf jaar maar niet met het werkgeversdeel pensioenpremie. Niet is vast te stellen dat de werknemer bij de uitbetaling van niet genoten vakantiedagen zonder dat daarbij het werkgeversdeel van de pensioenpremie is betrokken, een nadeliger positie heeft dan bij het opnemen van die vakantiedagen. Dat oordeelt Rechtbank Midden-Nederland.
Een vrouw heeft op grond van een beëindigingsovereenkomst met haar werkgever een vergoeding ontvangen. Het Hof oordeelt dat dit voordeel in het kader van ontslag geacht moet worden zijn genoten als loon uit dienstbetrekking.
De werkgever heeft bij het einde van het dienstverband voor de door de werknemer teveel opgenomen verlofuren een vordering wegens verschuldigde betaling op de werknemer. Er is sprake van een voorschot op het loon. De werkgever kan de tegenwaarde in geld van de teveel opgenomen uren verrekenen met de aan de werknemer uit te betalen vakantietoeslag. Dat oordeelt Rechtbank Limburg.
Een werkgever factureert meer uren aan zijn klanten dan dat hij verloond aan zijn werknemers. De inspecteur stelt dat te weinig loonheffing is afgedragen. Volgens Rechtbank Noord-Holland is die conclusie iets te snel getrokken.
Duurdere auto van de zaak terugbetalen bij ontslag werknemer?
Een werknemer met een duurdere auto van de zaak dan het normbedrag, neemt ontslag. De auto gaat naar een andere werknemer en de werkgever stuurt de ex-werknemer een rekening van ruim 10.000 euro. Moet de werknemer deze rekening betalen? Wat zegt de rechter?
Voor het eerst heeft een gerechtshof geoordeeld over de werkkostenregeling (WKR). De rechter oordeelde op 25 januari 2018 dat de werkgever in strijd handelde met de gebruikelijkheidstoets, met fikse naheffingsaanslagen tot gevolg.
Over de auteur