Tag archief GDPR

door100% Salarisverwerking B.V.

Overheid en de nieuwe privacywet

Ministeries schenden massaal de nieuwe privacywet AVG

                       
Tien van de twaalf ministeries schenden de nieuwe privacywet AVG. Die wet ging vrijdag 25 mei in, maar ondanks twee jaar voorbereidingstijd zijn veel ministeries er nog niet klaar voor, blijkt uit een rondgang. De Autoriteit Persoonsgevens vindt het ‘een slechte zaak’ en ‘moeilijk uit te leggen aan mkb-bedrijven’, maar met het eventueel uitdelen van boetes wordt nog gewacht.

Alleen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Defensie hebben de zaakjes op orde.

Autoriteit Persoonsgegevens (AP),wet en regelgeving privacy, AVG veiligheid,protocol ap, afpraken persoonsgegevens, werkgevers wet Autoriteit Persoonsgegevens,verzuimbegeleiding

‘Puntjes op de i’

Zelfs het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat verantwoordelijk is voor de invoering van de wetgeving, is zelf nog niet klaar met het doorvoeren van de vereiste maatregelen. “De finish is in zicht. ​We zetten nog een tandje bij om de klus te klaren”, aldus een woordvoerder van het ministerie.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voldoet ‘bijna helemaal’ aan de AVG, mailt een woordvoerder. Ook bij de ministeries van Algemene Zaken en Buitenlandse Zaken moeten de puntjes nog op de ‘spreekwoordelijke ‘i’ worden gezet’, melden woordvoerders, die hun reactie op elkaar hebben afgestemd.
Het gaat bij de twee ministeries onder meer om de kwaliteitscontroles op de registers van verwerkingsactiviteiten.

Prioriteit

Ook op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ‘kan het zijn’ dat er de komende tijd nog ‘enkele puntjes op de i’ gezet moeten worden, laat het ministerie weten.
Op het ministerie van Economische Zaken & Klimaat en dat van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit worden de ‘wijzigingen die nog niet hebben plaatsgevonden met prioriteit uitgevoerd’, mailt een woordvoerder.

‘Zeer beperkt aantal kleine aspecten’

En ook op het ministerie van Instrastructuur en Waterstaat moet er nog wel wat gebeuren, zoals het stroomlijnen van de meldprocedure aan toezichthouder AP. Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken voldoen de belangrijkste en meest risicovolle systemen aan de wet, de minder risicovolle systemen moeten nog AVG-proof gemaakt worden.

Het ministerie van Financiën laat weten dat ‘een zeer beperkt aantal kleine aspecten’ in de afrondende fase zitten. Dat gaat overigens alleen over het departement zelf, niet over de Belastingdienst die daaronder valt. De fiscus meldde al eerder dat het niet op tijd klaar zou zijn om de wetgeving door te voeren.

Toezichthouder: ‘Slechte zaak’

Dat zo veel minsteries niet voldoen is ‘een slechte zaak’, reageert een woordvoerder van toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens. “Juist de overheid moet als wetgevende partij het goede voorbeeld geven”, zegt zij. Daarom legt de AP de focus van het beleid ook op de overheid de komende anderhalf jaar.

“Het is moeilijk uit te leggen aan mkb-bedrijven en sportclubs, die keihard aan het werk zijn om aan de regels te voldoen, dat de overheid zich daar niet aan houdt”, vult zij aan. “Jullie rondgang legt de vinger op de zere plek.”

Een andere reden dat de AP streng op de overheid gaat letten, is dat deze zo veel gegevens van burgers heeft, gegevens die bovendien vaak verplicht moeten worden afgestaan.

Boetes?

Of de overtredingen van de ministeries meteen tot boetes zullen leiden, kan de woordvoerder niet zeggen. “Alle organisaties moeten aan de wet voldoen, maar we hebben meer handhavingsinstrumenten, zoals bijvoorbeeld de last onder dwangsom”, zegt zij. “Boetes zijn een middel, niet het doel. We willen ons opstellen als een redelijke toezichthouder.

Een boete voor het overtreden van de wet wordt in ieder geval niet gevreesd bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Er is ‘geen indicatie dat er een boete wordt opgelegd’, mailt de woordvoerder van het ministerie. De AP heeft dat in ieder geval niet toegezegd, zegt de woordvoerder.
De autoriteit gaat het druk krijgen met het handhaven van de wet. Eerder liet de AP al weten niet genoeg mankracht te hebben om dat goed te doen.

Bron: RTL Z
Zie ook:
AVG 25 Mei!
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP)
Géén boetes door AVG aan organisaties
Loonstrook per e-mail, mag dat van AVG?
Europese privacywet AVG, AP Autoriteit Persoonsgegevens

door100% Salarisverwerking B.V.

AVG 25 Mei!

Bent u al GDPR/AVG-compliant?

                                   
De nieuwe wet van de privacy bescherming data gaat in, AVG genoemd.

Autoriteit Persoonsgegevens (AP),wet en regelgeving privacy, AVG veiligheid,protocol ap, afpraken persoonsgegevens, werkgevers wet Autoriteit Persoonsgegevens,verzuimbegeleiding
Als nieuwe Europese privacywet is de GDPR (General Data Protection Regulation) erop gericht om burgers te beschermen tegen diefstal van privacygevoelige gegevens en andere datalekken.
De nieuwe wet, in Nederland vooral bekend als de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is per 25 mei 2018 in de hele EU van toepassing.

Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU). De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer.

De AVG is ook wel bekend onder de Engelse naam: General Data Protection Regulation (GDPR).

Wat verandert er?

De AVG zorgt onder meer voor:

  • versterking en uitbreiding van privacyrechten;
  • meer verantwoordelijkheden voor organisaties;
  • dezelfde, stevige bevoegdheden voor alle Europese privacytoezichthouders, zoals de bevoegdheid om boetes tot 20 miljoen euro op te leggen.

privacywet, avg, Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), Europese privacywetgeving,

Wat kan ik doen?

Als organisatie kunt u nu alvast stappen ondernemen om straks klaar te zijn voor de AVG. Om u hierbij te helpen, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens de 10 belangrijkste stappen voor u op een rijtje gezet. Zie 10 belangrijkste stappen AVG

Voor een overzicht van belangrijke wijzigingen voor organisaties, zie: Stappenplan AVG.

Overgangsperiode tussen Wbp en AVG

Op 4 mei 2016 is de AVG gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie. De AVG is 20 dagen na deze publicatie in werking getreden. Maar de AVG gaat vanaf 25 mei 2018 van toepassing zijn.

Er zat dus een periode van 2 jaar tussen de inwerkingtreding van de AVG en het moment dat deze daadwerkelijk van toepassing is. Deze tijd was nodig om organisaties en toezichthouders zich goed te laten voorbereiden op de AVG.
Let op: in Nederland geldt nog steeds de Wbp tot 25 Mei.

Aparte richtlijn politie en justitie

Naast de AVG is er een aparte Richtlijn gegevensbescherming politie en justitie.

Zie ook:
Géén boetes door AVG aan organisaties
Loonstrook per e-mail, mag dat van AVG?
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP)
Privacywet veel gedoe!

Autoriteit Persoonsgegevens, Algemene verordening gegevensbescherming (AVG),Europese regels AVG, privacyregels eu,

close

Veel lees plezier? Delen mag.