Tag archief GDPR

door100% Salarisverwerking B.V.

AVG 25 Mei!

Bent u al GDPR/AVG-compliant?

                                   
De nieuwe wet van de privacy bescherming data gaat in, AVG genoemd.

Autoriteit Persoonsgegevens (AP),wet en regelgeving privacy, AVG veiligheid,protocol ap, afpraken persoonsgegevens, werkgevers wet Autoriteit Persoonsgegevens,verzuimbegeleiding
Als nieuwe Europese privacywet is de GDPR (General Data Protection Regulation) erop gericht om burgers te beschermen tegen diefstal van privacygevoelige gegevens en andere datalekken.
De nieuwe wet, in Nederland vooral bekend als de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is per 25 mei 2018 in de hele EU van toepassing.

Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU). De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer.

De AVG is ook wel bekend onder de Engelse naam: General Data Protection Regulation (GDPR).

Wat verandert er?

De AVG zorgt onder meer voor:

  • versterking en uitbreiding van privacyrechten;
  • meer verantwoordelijkheden voor organisaties;
  • dezelfde, stevige bevoegdheden voor alle Europese privacytoezichthouders, zoals de bevoegdheid om boetes tot 20 miljoen euro op te leggen.

privacywet, avg, Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), Europese privacywetgeving,

Wat kan ik doen?

Als organisatie kunt u nu alvast stappen ondernemen om straks klaar te zijn voor de AVG. Om u hierbij te helpen, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens de 10 belangrijkste stappen voor u op een rijtje gezet. Zie 10 belangrijkste stappen AVG

Voor een overzicht van belangrijke wijzigingen voor organisaties, zie: Stappenplan AVG.

Overgangsperiode tussen Wbp en AVG

Op 4 mei 2016 is de AVG gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie. De AVG is 20 dagen na deze publicatie in werking getreden. Maar de AVG gaat vanaf 25 mei 2018 van toepassing zijn.

Er zat dus een periode van 2 jaar tussen de inwerkingtreding van de AVG en het moment dat deze daadwerkelijk van toepassing is. Deze tijd was nodig om organisaties en toezichthouders zich goed te laten voorbereiden op de AVG.
Let op: in Nederland geldt nog steeds de Wbp tot 25 Mei.

Aparte richtlijn politie en justitie

Naast de AVG is er een aparte Richtlijn gegevensbescherming politie en justitie.

Zie ook:
Géén boetes door AVG aan organisaties
Loonstrook per e-mail, mag dat van AVG?
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP)
Privacywet veel gedoe!

Autoriteit Persoonsgegevens, Algemene verordening gegevensbescherming (AVG),Europese regels AVG, privacyregels eu,

close

Veel lees plezier? Delen mag.