MKB niet blij met dividendtaks

door100% Salarisverwerking B.V.

MKB niet blij met dividendtaks

De dividendbelasting houdt kapitaal gevangen in bestaande bedrijven en kan schadelijk zijn voor kleine en nieuwe bedrijven die kapitaal nodig hebben.

   

Zegt universitair hoofddocent Åsa Hansson van de Zweedse Lund University op vragen van de Financiële Telegraaf.

salarisverwerking, salarisverwerkingen, loonadministratie, salaris, loon, loonstroken,loonstrookje, salarisverwerker, loonverwerking,uitbesteden van salaris, loonverwerkers,
Het FD publiceerde woensdag over een Zweeds onderzoek dat aan zou tonen dat het verlagen of schrappen van de dividendbelasting goed is voor de economie. Hansson is een van de twee auteurs van dit onderzoek.

Geen steun voor lobby

Haar bevindingen ondersteunen dus niet de lobby van grote bedrijven om in de Nederland de dividendbelasting van 15% af te schaffen. „De winstbelasting is schadelijker voor grote en gevestide bedrijven”, zegt de Zweedse academicus. „In een geglobaliseerde wereld wordt de winstbelasting als de meest schadelijke belasting gezien. Onze kennis van de dividendbelasting is beperkter maar lijkt vooral kleinere bedrijven te treffen.”

Het kabinet wil die winstbelasting (de vennootschapsbelasting) verlagen van 25% naar 21% en daarnaast de dividendbelasting schrappen. De tweede maatregel ligt zwaar onder vuur. Die kost 1,4 miljard euro en onduidelijk is of dat gunstig is voor het Nederlandse vestigingsklimaat. Kritiek van experts is dat dit bedrag ten gunste komt van buitenlandse overheden die beleggers in eigen land zwaarder kunnen belasten als de Nederlandse dividendtaks wegvalt.

Niet onder indruk

Bas Jacobs, hoogleraar Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, is overigens niet onder de indruk van het onderzoek van Hansson. De onderzoekers tonen in zijn ogen geen overtuigend causaal verband aan tussen lagere dividendbelasting en gunstige effecten voor de economische groei.

Op Twitter schrijft Jacobs: „Bovendien een working paper en niet gepubliceerd in een top-5 economietijdschrift (en komt daar ook niet in).” Onderzoek van University of California, Berkeley, vindt hij overtuigender. Daarin is geconstateerd dat een verlaging van de Amerikaanse dividendbelasting in 2003 geen enkel positief effect heeft gehad.

VVD onder vuur

Gisteren kwam de VVD zwaar onder vuur te liggen over dit plan. Vandaag moet minister Wopke Hoekstra van Financiën het schrappen van de dividendbelasting verdedigen in de Tweede Kamer.

Deze krant publiceerde gisteren een onderzoek naar de opvatting van tien hoogleraren. Slechts eentje was voorstander van het schrappen van de dividendbelasting. De andere negen hadden veel kritiek en zagen geen onderbouwing voor de claim van premier Rutte dat deze maatregel goed is voor de Nederlandse economie.

Reactie Hans de Boer

Voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW blijft hartstochtelijk voorstander. „De negatieve effecten van de dividendbelasting op het vestigingsklimaat en het aantrekken van nieuwe hoofdkantoren zijn al meer dan tien jaar onderwerp van debat. Bedrijven uit de hele wereld zoeken een vestigingsplaats, of ze nu uit China, India Japan of de VS komen. De concurrentie neemt toe en Nederland moet zijn vestigingsklimaat continu blijven verbeteren voor de welvaart.”

„De Brexit maakt het thema van de dividendbelasting extra urgent en is reden voor ons geweest om dit in de formatie opnieuw naar voren te brengen”, aldus De Boer. De Britten hebben al een tijd geen dividendbelasting meer.

„Er wordt vanuit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten een hevige strijd gevoerd om bedrijven en op het punt van de dividendbelasting is Nederland extra kwetsbaar, aangezien bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk deze belasting niet kent en het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn vennootschapsbelasting drastisch verlaagt. Met de maatregel wordt bovendien het risico op vijandige overnames van succesvolle Nederlandse bedrijven kleiner.”

Cadeau voor buitenland

De kritiek van hoogleraren dat deze maatregel vooral ’een cadeau voor buitenlandse overheden’ is, doet VNO-NCW af als ’een nogal boekhoudkundige benadering’. Veel buitenlandse beleggers mogen hun Nederlandse dividendbelasting nu in eigen land verrekenen. Als de Nederlandse dividendbelasting wegvalt, betalen ze alsnog het volle pond in eigen land.

salarisverwerking, salarisverwerkers, salarisverwerker, salarisadministratie, loonverwerker, loonverwerkers, loonadministratie, salaris administratie, salaris en loon regelingen, loonbelasting, loonpremies, salaris, ,loonregelingen, salaris premies, loonbelastingen, loon berekeningen, salaris berekening, personeelskosten, personeelspremies, administratie personeel,

Over de auteur

100% Salarisverwerking B.V. administrator