Het is essentieel dat werknemers niet minder betaald krijgen dan deze ondergrens, want dat levert uw organisatie naheffingen en forse boetes op.
Per 1 juli 2019 staat de tweede stap van de verhoging van het minimumjeugdloon op stapel. Per die datum krijgen werknemers van 21 jaar voor het eerst recht op het volledige minimumloon. Jongere werknemers krijgen dan een hoger percentage van het minimumloon. Alleen voor werknemers van 18 tot en met 20 jaar die bij uw organisatie in dienst zijn in het kader van een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) gaat geen hoger percentage van het wettelijk minimumloon gelden.
De bruto minimum(jeugd)lonen voor de tweede helft van 2019 zijn bekend, en daarmee ook het effect van de tweede stap van de verhoging van het minimumjeugdloon per 1 juli 2019.
In de wet is vastgelegd op hoeveel loon elke werknemer minimaal recht heeft per dag, week en maand. Elk half jaar – per 1 januari en 1 juli – wordt het minimumloon aangepast aan de gemiddelde stijging van de cao-lonen. In (collectieve) arbeidsovereenkomsten kan een minimumloon zijn voorgeschreven dat hoger ligt dan het wettelijk minimumloon.
Er bestaat geen minimumloon per uur, omdat dit afhankelijk is van het aantal uren dat in een organisatie als fulltime werkweek geldt: 36, 38 of 40 uur. Om toch een minimumuurloon te berekenen kan de werkgever het weekloon delen door het aantal uren dat in zijn organisatie geldt. Afrondingsverschillen mogen er daarbij niet toe leiden dat het loon lager ligt dat het wettelijk minimumloon.
Over de auteur