Afgelopen dinsdag werd dat in de ‘Kamerbrief over aanvullingen op steun- en herstelpakket‘ gepubliceerd.
Sinds 1 januari jl. betalen werkgevers, als gevolg van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB), een lage WW-premie voor vaste contracten en een hoge WW-premie voor flexibele contracten. Op grond van de WAB is in het Besluit Wfsv ook geregeld dat werkgevers met terugwerkende kracht de hoge WW-premie moeten afdragen voor vaste werknemers die in een kalenderjaar meer dan 30% hebben overgewerkt. Deze bepaling kan onbedoelde effecten hebben in sectoren waar door het coronavirus veel extra overwerk nodig is, zoals de zorg. Om deze onbedoelde effecten weg te nemen, is de zogenaamde 30% herzieningssituatie in 2020 opgeschort. Ook in 2021 zal in bepaalde sectoren nog veel overwerk nodig zijn als gevolg van corona. De 30% herzieningssituatie zal daarom tevens in 2021 worden opgeschort. De minister van SZW zal deze aanpassing zo spoedig mogelijk uitwerken.
Sinds 1 januari 2020 betaalt u als gevolg van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB), een lage WW-premie voor schriftelijk overeengekomen arbeidscontracten met een vaste arbeidsomvang én een hoge WW-premie voor flexibele arbeidscontracten. Werken uw werknemers meer dan 30% over op jaarbasis? Dan moet u de eerder toegepaste lage WW-premie voor parttime werknemers (minder dan 35 uur per week) met terugwerkende kracht corrigeren naar de hoge WW-premie. In bepaalde sectoren, zoals de zorg, waar door het coronavirus veel extra overwerk nodig is leidt dit tot onbedoelde effecten. Daarom besloot het kabinet de correctieverplichting in 2020 tijdelijk te laten vervallen.
Het zag er naar uit dat de correctieverplichting vanaf 1 januari 2021 weer in werking zou treden. Door de aanhoudende coronacrisis komt het kabinet terug op dit besluit. Ook in 2021 zal dus géén correctieverplichting gelden. Het kabinet verwacht namelijk dat ook volgend jaar nog veel overwerk nodig zal zijn. Dit is een extra maatregel naast andere aanvullingen die het kabinet heeft gedaan op de het derde steunpakket. Het is nog niet bekend of het gaat om een generieke uitzondering voor álle werkgevers, zoals in 2020. Mogelijk beperkt het kabinet het dit keer tot bepaalde sectoren, zoals de zorg. Het kabinet moet de maatregel nog verder uitwerken.
Wijziging van de WW-premiesystematiek 2020
Hoe geeft u tijdelijke uitbreiding aantal uren aan?
Generieke uitzondering 30%-herzieningssituatie in 2020
WAB: Verschil tussen herzien en foutherstel
Over de auteur