Op dit moment kunnen ouders 26 weken ouderschapsverlof opnemen in de eerste acht levensjaren van hun kind. Dat verlof is in principe onbetaald, tenzij werkgevers en werknemers daar binnen hun bedrijf afspraken over hebben gemaakt. Omdat niet iedereen dat zich kan veroorloven, neemt nu slechts een derde van de ouders dat verlof op.
Het kabinet heeft nu besloten om de eerste 9 van de 26 weken ouderschapsverlof te gaan betalen. Ouders krijgen straks van het UWV een uitkering ter hoogte van de helft van hun dagloon.
Daarmee krijgen gezinnen meer tijd om te wennen aan de nieuwe situatie en om samen bewust keuzes te maken over de verdeling van werken en zorgen. De overige 17 weken verlof blijven wettelijk onbetaald en kunnen nog steeds tot de achtste verjaardag van het kind worden opgenomen.
Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees zegt dat de coronacrisis het kabinet met de neus op de feiten heeft gedrukt. “We zien meer dan ooit hoe zwaar het is om te werken en te zorgen tegelijk. Door straks het ouderschapsverlof deels te gaan betalen, verkleinen we voor veel gezinnen de belemmering om ouderschapsverlof daadwerkelijk op te nemen.”
Volgens minister van Onderwijs Van Engelshoven zorgen op dit moment nog veel zaken dat vaders fulltime werken en moeders in deeltijd én voor de kinderen zorgen. “Daar wil ik vanaf. Het deels betalen van het ouderschapsverlof geeft meer ruimte in het maken van die keuzes en zorgt voor meer evenwicht in de verdeling van arbeid en zorg tussen partners.”
Eerder werd er door het kabinet ook al extra geboorteverlof doorgevoerd. Zo krijgen partners sinds 1 januari 2019 geen twee, maar vijf werkdagen vrij direct na de geboorte van hun kind en vanaf 1 juli 2020 krijgen zij nog eens vijf weken betaald verlof in de eerste zes maanden van een baby.
Over de auteur