Duur WAB proeftijd van tafel

door100% Salarisverwerking B.V.

Duur WAB proeftijd van tafel

De proeftijd voor werknemers wordt niet verlengd van twee naar vijf maanden.                  
Het voorstel maakte deel uit van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Het plan van minister Koolmees van Sociale Zaken gaat van tafel door verzet in de Tweede Kamer, is in Den Haag bekend geworden.

 

loonadministratie, loonverwerking, salarisverwerking, salarisverwerkers, salarisverwerker, online salarisverwerker, salarisverwerking online, cloud oplossingen loon, salaris in de cloud, salaris, loon, 100% salarisverwerking, 100% salaris, 100% loon,

De vier regeringspartijen zijn bang dat werkgevers misbruik gaan maken van de langere proeftijd. Eerder was er al kritiek van de oppositie en van vakbonden en andere organisaties. Ook de Raad van State, de belangrijkste adviseur van de regering, had bedenkingen.

In een debat op donderdag 31 januari zal duidelijk worden of Koolmees zelf zijn plan intrekt, of dat partijen hem daartoe oproepen. Het voorstel maakte deel uit van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB), een reeks plannen om de arbeidsmarkt te hervormen.

Volgens Koolmees maakt een langere proeftijd de drempel lager om iemand aan te nemen en wordt de kans op een vaste aanstelling groter.

Met de WAB wil de minister het verschil tussen een vaste aanstelling en flexibel werk verkleinen: vast werk minder vast door bijvoorbeeld ontslag makkelijker te maken, flex minder flex door meer zekerheden.

Voorzitter Jacco Vonhof van ondernemersorganisatie MKB-Nederland vindt het “onbegrijpelijk” dat de voorgestelde verlengde proeftijd nu eenzijdig van tafel gaat.

 

Vonhof:

“Natuurlijk kan het kabinet een andere keus maken, maar dan moet daar aan de andere kant ook iets tegen overstaan”.

De voorzitter pleit daarom voor het aanpassen van maatregelen die tijdelijk werk duurder maken.

“Nu is er van enige balans al helemaal geen sprake meer.”

 

 

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) , arbeidsmarkt, werknemer - werkgevers, werkgeverschap,

Over de auteur

100% Salarisverwerking B.V. administrator