Bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis is mogelijk voor inkomstenbelasting, loonheffingen, omzetbelasting, vennootschapsbelasting, kansspelbelasting, accijnzen, de verbruiksbelasting alcoholvrije dranken assurantiebelasting, verhuurdersheffing, energiebelasting en andere milieubelastingen en de belastingen van Caribisch Nederland.
U kunt het uitstel voor uw klant aanvragen via een brief of via een online formulier dat in korte tijd speciaal voor kleine ondernemers is ontwikkeld. Ook u als fiscaal dienstverlener kunt van dit online formulier gebruik maken. U logt dan in met uw eigen DigiD. Uw DigiD wordt niet opgeslagen en zal de Belastingdienst verder ook niet gebruiken. Wij realiseren ons dat deze werkwijze voor fiscaal dienstverleners niet ideaal is. Voor ieder verzoek ontvangt u automatisch een ontvangstbevestiging.
Als u één uitstelverzoek voor uw klant instuurt, legt de Belastingdienst voor de aanslagen waarvoor u uitstel vraagt de invordering na behandeling stil voor een periode van 3 maanden. Het uitstel geldt dan niet alleen voor lopende belastingschuld, maar ook voor de schulden die in de 3 daaropvolgende maanden ontstaan. Dit geldt voor alle uitstelverzoeken die sinds 12 maart 2020 zijn ingestuurd.
Iedere ondernemer voor wie u vanwege de coronacrisis uitstel aanvraagt, krijgt automatisch 3 maanden betalingsuitstel. De voorwaarden voor een langere uitstelperiode zijn versoepeld. Ondernemers met een belastingschuld lager dan € 20.000 kunnen vanaf 2 april 2020 langer uitstel krijgen door bewijsstukken te sturen waaruit blijkt dat de omzetcijfers of de bestellingen/reserveringen aanzienlijk zijn gedaald ten opzichte van vorige maanden. Heeft uw klant een hogere schuld? Dan heeft de Belastingdienst nog wel een verklaring van een zogenaamde derde deskundige zoals een fiscaal dienstverlener nodig. Binnenkort meer informatie hierover op de internetsite van de Belastingdienst.
Maakt uw klant gebruik van een g-rekening? Dan kunnen tijdelijk bedragen worden vrijgegeven die zijn gereserveerd voor de loonheffing of btw. Voorwaarde is wel dat voor de loonheffing of btw uitstel van betaling is aangevraagd.
Om fouten te voorkomen vraagt de Belastingdienst u om het uitstelverzoek pas in te dienen als aangifte is gedaan en de belastingaanslag is opgelegd. Het premature verzoek kan niet in behandeling genomen worden. Uiteraard stopt de Belastingdienst de invorderingsmaatregelen direct als uw verzoek m.b.t. de aanslag behandeld is. Wel kan de Belastingdienst ondernemers die te vroeg om uitstel vragen, per brief vragen het uitstelverzoek opnieuw in te sturen als de aanslag binnen is.
De regeling voor bijzonder uitstel van betaling is versoepeld. Meer informatie hierover leest u op de speciale internetpagina Coronavirus: belastingmaatregelen voor ondernemers (inclusief zzp’ers).
Over de auteur