Een op de drie werknemers ziet het later krijgen van salaris als een optie, als het bedrijf daarmee gered kan worden, blijkt uit onderzoek van een HR, payroll en salarisdienstverlener.
Tegenover werknemers die bereid zijn om op enige wijze in te leveren, staat ook een deel dat geen zin heeft in bezuinigingen op het salaris of de arbeidsvoorwaarden door de werkgever. Dat geeft ongeveer 30 procent van de ondervraagden aan.
De salarisdienstverlener peilde de mening van 11.000 werknemers wereldwijd en vroeg hen naar hun mening over oplossingen om het voortbestaan van de onderneming te waarborgen. Daarbij werd onder meer gevraagd naar de bereidheid tot salarisverlaging, uitstel van loonbetaling of beëindiging van de arbeidsrelatie.
“De coronacrisis raakt ons allemaal en dat besef is ook bij iedereen aanwezig. De resultaten laten zien dat we solidair zijn met onze werkgever “, stelt de algemeen directeur van de salarisdienstverlener in een persverklaring.
Daarnaast zal volgens de algemeen directeur ook meespelen dat baanverlies in sommige sectoren een reëel risico is. Niemand verliest graag zijn of haar baan. Dan kan het aantrekkelijk zijn om iets in te leveren om de positie te redden.
De grootste bereidheid tot inleveren ligt bij het later ontvangen van salaris. Werknemers lijken ervan uit te gaan dat ze het met behulp van spaargeld wel even kunnen redden. “Tegelijkertijd weten ze dat ze daarna alsnog hun salaris krijgen “, zegt de algemeen directeur.
Van de respondenten die een salarisverlaging zouden accepteren, vindt maar liefst 18 procent een verlaging van 21 tot 30 procent nog te doen.
Bron: BI NL
Over de auteur