U krijgt minimumloon als u werkt en 22 jaar of ouder bent. Tot 1 juli 2017 was dit recht voor werknemers vanaf 23 jaar. U heeft hier ook recht op als u doorwerkt na uw AOW-leeftijd. Voor jonge werknemers tussen 15 en 22 jaar geldt het minimumjeugdloon.
Als u jonger bent dan 22 jaar heeft u recht op het wettelijk minimumjeugdloon. De hoogte hiervan is afhankelijk van uw leeftijd. Hoe ouder u bent, hoe hoger het minimumloon. De werkgever is verplicht u het hogere minimumloon te betalen vanaf de dag van uw verjaardag.
De overheid verhoogt het minimumjeugdloon stapsgewijs voor jonge werknemers tussen de 18 en 21 jaar.
De overheid verlaagt de leeftijd waarop werknemers het volledige minimumloon krijgen van 23 naar 21 jaar. Dit gebeurt in stappen. Sinds 1 juli 2017 geldt het volledige wettelijke minimumloon voor werknemers vanaf 22 jaar.
Voor 21-jarigen gaat het wettelijk minimumloon dus naar 100%. Nu hebben zij recht op 85% van het wettelijk minimumloon. Dat is voor een 21-jarige die het minimumloon verdient, een forse salarisstijging.
Tegelijkertijd moet uw organisatie dit forse percentage extra betalen aan een 21-jarige op minimumloonniveau.
Bent u 22 jaar of ouder? Dan heeft u recht op het minimumloon. Na 1 juli geldt dat voor 21 jaar en ouder.
Werkt u op basis van een overeenkomst van opdracht (ovo)? Of een andere overeenkomst tegen beloning? Dan geldt sinds 2018 het wettelijk minimumloon ook voor u. Dit geldt niet als u als zelfstandig ondernemer werkt en de Belastingdienst u ook als ondernemer ziet.
Voorbeelden van mensen die werken met een ovo zijn:
Mensen die werken met een ovo of een andere overeenkomst tegen beloning hebben geen arbeidsovereenkomst.
Werkt u als zelfstandige zonder personeel (zzp’er)? En voldoet u aan de voorwaarden hiervoor van de Belastingdienst? Dan geldt deze wetswijziging niet voor u. Zzp’ers hebben een andere positie op de arbeidsmarkt. Als zelfstandig ondernemer kunt u zelf invloed uitoefenen op de hoogte van uw tarieven.
Heeft u naast uw baan een Wajonguitkering? Dan kunt u in sommige gevallen een lager loon krijgen dan het minimumloon. Uw werkgever moet hiervoor toestemming hebben van UWV.
Neemt een werkgever iemand aan van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland? Dan moet hij een tewerkstellingsvergunning aanvragen voor de werknemer. 1 van de voorwaarden voor deze vergunning is dat de werkgever het volledige wettelijke minimumloon voor werknemers van 22 jaar en ouder betaalt. Ook als de werknemer jonger dan 22 jaar is of maar een deel van de week werkt.
Wilt u weten wat u hoort te verdienen? Bereken dan uw minimumloon per maand, week, dag en uur met de Rekenhulp: minimumloon berekenen.
Over de auteur