Tips griep voorkomen!

tips Salarisverwerking BV, advies van 100-Salarisverwerking BV

tips in de strijd tegen griep

Iedere winter waart er wel weer een griep door ons land. Gaat deze aan u voorbij of wordt u erdoor geveld? In dit artikel geven wij u 10 sterke tips om uzelf tegen griep te wapenen. U verkleint zo de kans dat u door griep besmet raakt. Als u er desondanks toch aan moet geloven, helpen ze u om minder last te hebben van griepklachten zoals hoofdpijn, hoesten, spierpijn en koorts. Daarnaast geven we u adviezen met het oog op een zo spoedig mogelijk herstel.

Griep voorkomen

Griep kan voorkomen worden. Dit betekent niet dat de kans op besmetting tot nul kan worden teruggebracht. Door onze preventieve tips op te volgen, kunt u het risico echter wel aanzienlijk verkleinen.

 

5 preventieve tips tegen griep

Griep wordt veroorzaakt door een griepvirus. Het virus verspreidt zich via druppeltjes snot, slijm en speeksel van geïnfecteerde mensen. Zo kunt u besmet raken door het virus in te ademen, wanneer iemand met griep in uw nabije omgeving hoest of niest. Dit kan ook gebeuren wanneer u iets aanraakt waarop de ziektekiemen zitten. Een hand of een deurknop bijvoorbeeld. Wanneer u daarna uw mond, neus of ogen aanraakt, kan het virus in uw lichaam terechtkomen en u ziek maken. Een verkoudheid wordt overigens op dezelfde manier verspreid.

U kunt uzelf tegen griep wapenen, ofwel door uw afweersysteem een handje te helpen, ofwel door te voorkomen dat u in aanraking komt met het virus.

Doe dit als volgt:

  1. Haal ieder jaar een griepprik. Door dit vaccin maakt uw afweersysteem antistoffen tegen een aantal griepvirussen aan. Hierdoor bent u minder vatbaar voor griep;
  2. Was uw handen regelmatig met water en zeep en raak uw neus, mond en ogen zo min mogelijk aan;
  3. Zorg voor een goede hygiëne in uw huis. Maak vooral voorwerpen zoals deurklinken, de doorspoelknop van de wc en afstandbedieningen vaak schoon;
  4. Ventileer uw huis goed om de verspreiding van een griepvirus via de lucht te beperken;
  5. Zorg dat u in een goede lichamelijke conditie bent. Dit doet u door veel fruit en groenten te eten, voldoende te bewegen en genoeg te slapen.

Griep genezen

Als u besmet bent met griep, kunt u het één en ander doen om uw klachten te verminderen en het genezingsproces te versnellen. Dit zijn onze tips tegen veelvoorkomende griep klachten:

5 tips tegen klachten bij griep

  1. Zorg voor veel (bed) rust en ziek helemaal uit. Uitzieken bij griep voorkomt dat u langdurig last blijft houden van vermoeidheidsklachten;
  2. Zorg zoveel mogelijk voor een aangename en stabiele lichaamstemperatuur. Zo kan uw lichaam zijn energie optimaal gebruiken om het griepvirus onschadelijk te maken;
  3. Neem eventueel een pijnstiller zoals paracetamol of aspirine tegen de koorts en hoofd- en/ of spierpijn;
  4. Vermijdt sigarettenrook. Dit irriteert de slijmvliezen namelijk;
  5. Neem contact op met uw huisarts wanneer u in de risicogroep zit voor mogelijke complicaties als gevolg van griep. Doe dit ook bij langdurige hoge koorts, benauwdheid en sufheid door griep.

 

Tips ziekteverzuim besparing
Zie ook:
Verzuimverzekering
Het voorkomen van griep
Plan voor zieke werknemers niet in orde
Soorten verzuimverzekering
Wat mag wel en wat mag niet bij zieke werknemers?